Isgärde är en dubbelradby och på 1600-talet var det den enda vägen från Algutsrum till Borgholm. Isgärde Gård har funnits sedan 1600-talet och fältet som Isgärde Samoding odlar på heter Skiftet. Förmodligen hette det skifte för att det var ursprungsskiftet och när gården expanderade så fick det namnet för att skilja det mot andra åkrar, som potatisåkern som mest är sandjord.
Odlingen är planerad efter den ytan som är vi har arrenderat. Odlingsbäddarna är 10 meter långa - det är skönt att se slutet på en rad man skall rensa och är grupperade med 15 bäddar ihop. Tillsammans blir dessa rader ett skifte.
Varje skifte innehåller en vissa familj av grödor och varje år flyttas det som odlas ett steg, i vad kallas växtföljd, för att minimera risker för sjukdommar och för att hushålla med gödsling.
Hur stor yta odlar ni på?
Vi har arrenderat ett tunnland (5 000 kvm). Vi odlar på ungefär 2 700 kvm av dessa. Resten är kommunikationsytor och utrymme för en framtida damm.
Går företaget runt ekonomiskt?
Nja, denna odling kommer inte kunna försöja oss. Idag arbetar Emma även som byggprojektledare. Målet är att alla som arbeta i odlingen skall kunna få lön enligt kollektivavtal.
Är ni ekologiska?
Vi är inte ekologiska ännu, men vi har anmält oss till att bli ekologiska. Det tar 2 år innan vi kan kallar våra grödor ekologiska och under de åren så behöver vi följa de riktlinjer som finns för att vara ekologiska.
Varför är ni ekologiska?
Vi vill arbeta för en bättre miljö, där vi hushåller med resurser och minska vårt beroende av konstgödsling.
Vad gödslar ni med?
Idag gödslar vi i huvudsak med hästgodsel som kommer från olika hästägare i området.
Vi använder även sjögräs som täckmaterial. Sjögräset hämtas i samband med att vi rensar badstranden i Stora Rör inför sommaren.