PUMPAUTMANINGINGEN

Vill du bli lite mer självförsöjande? Delta i Pumpautmaningen

Varför Pumpa?

Vi har odlat i odlingslott och vid vår sommarstuga i många år och insett att det som ger bäst utdelning av mat per insats är pumpa.

Minimalt med fjäskande för många kilo mat. Pumpa kan förvaras i rumstemperatur i många månader. Tänk om alla i Sverige odlade och ätit en pumpa per person. Det hade ändrat allt.

 

Vi utmanar dig att delta i pumpautmaningen!


Varför skall du odla pumpa? 

  • Om varje person i Sverige åt en hemmaodlad pumpa på 5 kilo om året så skulle det kunna minska transporter på våra vägar, matberoendet, matkostnader, besprutning, torv och konstgödsling med 1/150 på maten som äts hemma i Sverige och om den odlas på rätt sätt.
  • Du får närproducerad, ekologisk, lätt lagrad mat.
  • Du får nöjet att se något galet vackert och stort växa fram.

Hur skall jag göra?

Skapa en odlingsplats:

Vissa har en plats att odla på: villaträdgård, odlingslott, sommarhus och kolonilott. Men det går också bra att tänka lite utanför normen för att ni skall vara med i utmaningen. En pumpa växt blir stor, men själva platsen som de rotar sig på är inte stor. Kan ni skapa en plats på er innegård, i skogen, hos bonden m.m.  Våga fråga runt!

 

Skapa rätt förutsättningar för din pumpaodling utan att köra bil, tillföra konstgödsel eller bespruta. För att pumpaodlingen skall göra maximalt med nytta så kräver det att man skapar förutsättningar utan att belasta miljön ytterligare. Vi utgår från en minimalistisk odlingsyta i innerstan. Så klart har alla olika förutsättningar.

 

Bygg en miniodlingscontainer: ytan som den upptar är 60 X 60 cm.  Den kan utgöras av en odlingssäck, pallkrage (gärna av återbrukat trä), eller en kompost.

Släng in allt från trädgården; löv, smågrenar, ogräs m.m. Lägg sedan i matkompost, bokashi, hästskit från ridskolan, krukjord när du plantera om dina växter eller maskkompost. Lägg i lite kartong och tidningspapper. Lägg sedan på lite nedbruten kompost. Gör allt detta helst på hösten, men det går lika bra att göra på våren.

Placera din miniodlingscontainer på ett så vindskyddad plats med maximal sol om du kan.

 

Förodla dina pumpaplantor (För den oinvigda så föreslår jag 10 fröer). Det skall göras 4 veckor innan sista frostdagen (Länk) där du bor. Sätt fröna i små krukor och ställ dem varmt – minst 20 grader. När frostrisken är över så skall du avhärda dem. Det innebär att du vänjer dem med utomhusklimaten och direkt solljus. Detta kan du göra genom att ställa sina plantor utomhus några timmar om dagen, ställa ut dem med fiberväv över, ställa dem i varmt, skuggigt läge eller genom så kan du direktplantera dem efter frostrisken är över i södra Sverige.

 

Fortsätt gödsla och vattna.

Oavsett om ni odlar i en container eller på friland så behöver ni gödsla och vattna under växtsäsongen. Gödsla gör ni genom att lägga på gräsklipp (5 cm ) på ytan, vattna med urin utblandat med vatten (1:10), nässelvatten (låt nässlor ligga i vatten 2 veckor och späd 1:10), eller hönsgödsel minst 2 gånger under sommaren. Se till att odlingen får vatten, speciellt om det är en container.

 

Överkurs:

Era pumpablommor behöver befruktas. Det görs av insekter. Tyvärr finns det mindre och mindre insekter i vårt land. Om du odlar blommor m.m. så behöver du inte oroa dig. Men om du odlar i ett asfaltslandskap på behöver du kanske hjälpa till. Då befruktar du genom att ta en topps och skrapa lite i hanblomman, den utan en frukt bakom, och sedan applicera på honblomman, den med en frukt bakom. Obs. orora dig inte om du bara har hanblommor, honblomman kommer sent.

 

Skörda:

Vi som odla för att äta behöver inte oroa oss för att våra pumpor inte att klara till någon specifik tidpunkt. Dock klara inte pumpor minusgrader. (Har läst att de klarar en natt med minus grader). Pumpan skall skördas när deras fäste har blivit hårt och torkat. Men om det kommer minus grader så ta in er pumpa med 5 cm av skaftet kvar.

 

Förvara:

Pumpa skall mogna inomhus i rumstemperatur i minst två veckor innan de äts. En pumpa som är perfekt kan lagras i rumstemperatur många månader. I vissa fall fram till sommaren.

 

Tillaga:

Jag älskar inte pumpa. Jag vet inte vad jag skall göra med pumpa. Jag får tillräckligt med pumpasoppa. Ja, så sa de om potatis innan vi insåg att vi kunde göra sprit på det. Så nu är ni del av matutvecklingen i Sverige. Kolla in vår bästa pumpa recept här.


Fröer

På Isgärde Samodling så odlar vi inte pumpa då det finns så många på Öland som redan gör det super bra. Men vi delar ut fröer till våra kunder som vill testa på att odla egna pumpor.


Om ni inte har möjlighet att odla egen pumpa så köp från de fina odlare som vi har i Sverige och förvara era pumpor till vintern eller till och med våren. Vi äter våra egenodlade pumpor fram tills april.

Hur har jag räknat?

  • 1200 gram pumpa, valfri sort ex. Hokkaido, Butternut, Delica, Crown Prince, Sweet Lightning, Halloweenpumpa osv. 4 personer = 1/3 måltid. 4/3 för en person.
  • 5 kilo =4 omgångar = 4 X 4/3 = 16/3 måltider = 5 måltider. Måltider per år hemma = (6 veckor x 3. Måltider 46 X2 X5 + 46 X3 X2)/16 = 150